top of page

Beszélgetések sorozat: ElkerülésÉberség, sok szeretet és együttérzés önmagunkkal kell ahhoz, hogy észrevegyük életünkben azokat a helyzeteket, amelyekben bár kényelmesnek tűnnek, igazából elkerülünk valamit, amivel nem szeretnénk szembesülni. Ezekre az elkerülésekre az egész életvitelünket is rá tudjuk építeni. Jó ez vagy rossz? Egyik sem. Egyszerűen csak lehetőség a fejlődésre, ha hajlandóak vagyunk őszintén ránézni a helyzetre. Pontosan erre ébresztett rá a legutóbbi beszélgetésem Józsival* (a csillag magyarázatát a blog végén találod).

A beszélgetés az életem egy olyan pontján történt, amikor nagyon büszke voltam magamra és arra, hogy lezártam pár feszítő munka kapcsolatot és megszakítottam a tanulmányaimat egy felnőtt képzési intézményben. Volt egy pont, ahol úgy éreztem, hogy a boldogságom érdekében ezekből a kapcsolatokból ki kell lépnem és eltávolodtam tőlük. Amikor pedig ezt képes voltam megtenni, úgy éreztem, hogy “megfejlődtem” valamit, amit addig nem sikerült, mert kiálltam magamért, megszakítottam egy olyan kapcsolatot, amiben nem éreztem magamat jól és 5 lépéssel odébb mentem, egy új hittel telve, hogy a következő munka kapcsolat majd jobb lesz és a tanulástól felszabadult szabad idő új lendületet fog adni.

Aztán megtörtént a beszélgetés Józsival, aki egyáltalán nem vonta kétségbe a döntéseim helyességét, viszont valami elképesztő precizitással és érzékenységgel feltett néhány nyitott kérdést, amik felvillantották a sztorim egy másik aspektusát is, mégpedig azt, hogy a csillogó arany felszín alatt, talán egy időzített bomba ketyeg, a nem megoldott konfliktusok miatt.

Erre utalhat például az, hogy a kilépések ellenére bizonyos dolgok miatt még mindig érzek haragot. Ezt ügyesen ki lehet rakni a másik félre, hogy ő mulasztott el valamit, vagy ő nem viselkedett úgy, hogy nekem jó legyen (amiben biztos van igazság, de a másik felet megváltoztatni meddő próbálkozás), de ugyanúgy igaz az is, hogy én mulasztottam el valamit, én nem viselkedtem magammal szemben úgy, hogy jó legyen. A düh mindig valamilyen értéket véd, ezt még annak idején Gánti Bencétől, az Integrál Akadémia alapítójától hallottam.

Ahogy folytatódott a beszélgetésünk egyre több apró részlet, amire ránéztünk kezdett arra utalni, hogy nem megfejlődtem valamit, hanem valamit elkerültem, mert túl nehéz volt szembesülni vele és nem találtam eszközöket, amikkel ezt meg tudtam volna oldani. Ahogy a cikk elején is írtam - ez se nem rossz, se nem jó, pusztán fejlődési lehetőség és attól, hogy erre ráláttam most nem érzem magamat, se jobban, se rosszabbul, hanem egy árnyaltabb képet látok a helyzetről, ami segíthet a jövőben más döntést hozni.

Megállapítani, hogy egy döntés valaminek az elkerülésére irányul, vagy tényleg előre visz nem egyszerű, mert önmagunkkal szemben elfogultak vagyunk. Ha pedig kívülről világít rá erre valaki, akkor fennáll a veszélye, hogy a személy nem találja meg az érzékeny egyensúlyt a konfrontáció és a támogatás között, aminek hatására bezárulunk és csípőből elhárítjuk az érveit. Józsinak valahogy sikerült megtalálni a beszélgetésben ezt az egyensúlyt, ezért kapcsolatba tudtam kerülni azzal az én-részemmel, amelyik kimenekült a nehéz helyzetből és inkább lezárta, mint hogy tovább szenvedjen benne, de ugyanakkor nem is ébredt bennem ennek kapcsán ítélet magammal szemben, sem az a gondolat, hogy hibát követtem el. A beszélgetésben ugyanis nem a hibát kereste bennem és a döntésemben, hanem azt, hogy hogyan éreztem magamat és mi lett volna a szükségletem, vagy mi lehetett a döntésem mögötti motiváció.

A következő rövid hanganyag az ilyesfajta elkerülésekről szól.

A “Beszélgetések sorozat” azokból a baráti beszélgetésekből táplálkozik, amelyek köztem Schweder József (jógaoktató, integrál személyiségfejlesztő) és a szöveg megírója között (Pőcz Adriana) zajlanak általában havi rendszerességgel. Eddig a beszélgetések kettőnk között maradtak, most pedig úgy döntöttünk, hogy a tartalmuk, talán mások számára is hasznos lehet.

 

Még az elkerülések mentén is lehet fejlődni, ha hajlandó vagy foglalkozni velük

Az kell ehhez, hogy egy őszinte térben ránézz azokra a helyzetekre, amelyek központi helyet foglalnak el az életedben és megvizsgáld, hogy vajon milyen motivációk mozgatnak téged benne.

Őszi jóga és önismereti tábor

2017. október 13-15.


Comments


Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
bottom of page