top of page

Beszélgetések sorozat: Az önértékelésAz előző blog bejegyzésben a szükségletek kimondásáról volt szó. A mostani bejegyzés pedig arra mutat rá, hogy milyen utóhatása van annak, ha a szükségleteinket figyelmen kívül hagyjuk, nem mondjuk ki őket és nem is érvényesítjük őket. Az írott szöveghez ismét egy rövid hanganyagot is csatoltunk a beszélgetésből.

Az asszertív kommunikáció alapja, a szükségletekkel való munka - felismerni, megfogalmazni és kimondani őket a másik személynek, valamint olyan megoldást találni a helyzetre, amelyik tiszteletben tartja mindkét fél szükségleteit.

Ha ezt elmulasztjuk megtenni, akkor sérülhet az önbecsülésünk, mert legbelül érezni fogjuk, hogy valamit önmagunkból letagadtunk vagy feláldoztunk a béke oltárán. Minél több ilyen helyzetet alkotunk meg, annál alacsonyabb lesz az önbecsülésünk, és annál nehezebb lesz kapcsolatba lépni a szükségleteinkkel.

A másik dolog, ami egy konfliktusban vagy pszichológiai játszmában két ember között sérülhet, azok az én-határok. Milyen mértékig engedjük a másikat átgyalogolni a saját szükségleteinken? Mi az, ami miatt inkább visszahúzódunk és hagyjuk őt “nyerni” mintsem kimondanánk valamit? A határok lefektetése két ember között sokszor nem kimondott egyezségek mentén történik, ahol mindkét fél pontosan tudja, mit tehet meg és mit nem tehet meg a másikkal. Lehetséges ezeken a határokon változtatni, ha már nem kényelmesek?

A “Beszélgetések sorozat” azokból a baráti beszélgetésekből táplálkozik, amelyek köztem Schweder József (jógaoktató, integrál személyiségfejlesztő) és a szöveg megírója között (Pőcz Adriana) zajlanak általában havi rendszerességgel. Eddig a beszélgetések kettőnk között maradtak, most pedig úgy döntöttünk, hogy a tartalmuk, talán mások számára is hasznos lehet.

 

Hol vannak a határaid? Az, hogy mit engedünk meg magunknak másokkal szemben és ők mit engednek meg velünk szemben gyakran hallgatólagos megegyezés. De van amikor ezek a határok kényelmetlenné vállnak és szívesen változtatnál rajtuk, de nem tudod hogyan.

Ebben is segíthet téged az Őszi jóga és önismereti tábor, ahol gyakorlatok és meditációk segítségével sokat dolgozunk az én-határok témájával.

Hozd el a csoport térbe azt, amin változtatni szeretnél és hagyd, hogy a változás megtörténjen veled.

2017. október 13-15.


Comments


Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
bottom of page