top of page

Szabadság a párkapcsolatban



Személyiség fejlődés csak reflektív kapcsolatokban érhető el, mivel a fejlődést akadályozó karakterfixáció emberi kapcsolatból fakadó többletből, hiányból vagy traumákból fakad. Többnyire a fejlődés korai szakaszából cipeljük magunkkal a megdolgozandó témáinkat, mely témákat reflektív kapcsolati szinten tudjuk megfejlődni.

Évekkel ezelőtt sok pszichológiai előadásra jártam és nagyon sok pszichológiával foglalkozó könyvet olvastam el. Azt gondoltam, hogy a tudástól és a felismerésektől változni fogok és rendbe jön a párkapcsolatom. Évekbe telt, mire rájöttem nem ez a fejlődésem útja. Nálam a változást a külső segítség igénybevétele hozta el. Természetesen a változás nem csak a párkapcsolataimban hozott új minőséget, hanem az összes emberi kapcsolatomban.

A terápiám alatt is volt egy tévhitem. Azt gondoltam, hogy a terápiában a felismerések, a tudatosulások és sémáim átírása által megfejlődöm önmagam, amihez nem kell párkapcsolatban lennem. Azt gondoltam feloldom az elakadásomat, ott fogok állni, mint aki kész egy kiegyensúlyozott párkapcsolatra. Ha már így kész leszek, akkor keresek egy nőt, aki hasonló hozzám és boldogan élünk, míg meg nem halunk. Nem így történt. A változásom a párkapcsolati területen, magában a párkapcsolatban történt meg a terápia segítségével. A mindennapokban, a rengeteg visszatükrözés által, amit egyedül nem tudtam volna átélni. Ez egy folyamat, ami a mai napig tart.

Évekig nem értettem Feldmár András mondatát a jól működő párkapcsolatról, amiben azt mondja, hogy szabadabbnak érzed magad a párkapcsolatodban, mintha nem lennél párkapcsolatban. Ma már értem. Szabadabb vagyok.

Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
bottom of page