top of page

Mit jelent tudatosan élni?



Elsősorban a mentális tudatosságról fogok írni, hiszen ez az a terület, ami összefügg a személyiség fejlődésével. Megfigyelted-e, hogy amikor figyelmedet nem köti le az adott tevékenység, amiben benne vagy, mennyire vagy tudatos a gondolataidra? Észre veszed-e, hogy gondolataid érzelmeket generálnak, amik befolyásolják a hangulatodat? Megfigyelted-e, hogy ki az, aki gondolkodik?

Az emberek többsége, amikor a gondolatok áramlásában létezik, akkor nem tudatos azok tartalmára és arra sem, hogy éppen gondolkodik. Amikor felismertem, ezt az állapotomat azt éreztem, hogy a gondolataim, vagyis az elmém fogságában élek. A gondolataim jönnek, mennek, felbukkannak valahonnan a „semmiből” és egyáltalán nem vagyok erre a folyamatra tudatos. Ez az egyik aspektusa az elmének, a másik az érzelem.

Az érzelem a gondolatokból és ahhoz tartozó képekből fakadó biokémiai folyamat. Ez a folyamat átlagosan 2-3 percig áll fenn, abban az esetben, ha a gondolatokkal nem tápláljuk újra és újra az adott érzelmet. Nagyon egyszerű megfigyelni, hogy egy szomorúság érzést keltő gondolatfolyamban hogyan tudunk beleragadni és fenntartani ezt az érzést. Például valaki elveszti az állását és tudattalanul az ezzel kapcsolatos gondolatok elárasztják az elméjét. Ezek a gondolatok kelthetnek szomorúságot, dühöt, félelmet, de akár örömöt is amennyiben már régóta ki akar lépni és most ily módon sikerül. De most nézzünk rá a düh érzésére.

Jönnek a gondolatok az igazságtalan főnökről és ezzel együtt megjelenik a düh érzése. Meddig lesz vele ez az érzés? Addig, amíg a gondolataival táplálja. Ez akár 10-20 percig, vagy hosszabb ideig fenntartható folyamat, ami szenvedéssel jár. Az egész folyamat tudattalan és automatikus.

A folyamat azonban tudatosítással időben lecsökkenthető, illetve ha a gondolati folyamat csíráját tudatosítjuk, akkor el sem indul az érzelmi bevonódás. Itt jegyzem meg, hogy az öröm, vágy, szerelem érzését ugyan így a gondolatokkal tartjuk életben. Például a szerelmes személy, amikor folyamatosan a szerelmére gondol a szerelem, a vágy, az öröm érzésében lubickol. Ezt érdemes fenntartani, azonban aki kiművelte magában a gondolatokra való tudatosságot, az már ezt a fajta gondolati folyamot is megfigyeli és örömmel nyugtázza, amiben éppen tartózkodik.

Nekem nagy segítséget nyújt a meditáció abban a folyamatban, hogy egyre inkább tudatos vagyok a gondolataimra. Azt érzem, hogy egyre szabaddá válok az elmém fogságából. A következő bejegyzésemben ennek a gyakorlati megvalósításáról fogok írni.


Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
bottom of page