top of page

Napló: Elindult a bodywork csoport



Szeptember 9-én elindult a Bodywork csoport és én, a beszámoló megírója (Pőcz Adriana) megkérdeztem Józsit, hogy milyen élmény volt. Józsi lelkesen számolt be az első alkalomról, amelyiken kamatoztathatta mindazt, amit tanáraitól megtanult a bodywork módszerről, valamint annak művészetéről, hogy mitől épül fel egy csoport és képes megélni a mély és őszinte kapcsolódásokat.

A bodywork fejleszti a testtudatosságot, valamint segíti a belső folyamatok nagyobb megértését és kifejezését. Amit gyerek korunkban még különösebb tudatosság nélkül tettünk, hogy az egész testünkkel fejeztük ki az érzelmeinket, az talán felnőtt korra már nem ennyire egyértelmű, sőt néha nehezen hozzáférhető tudás. Ezért ezen az első bodywork alkalmon lehetőség volt a különböző mozdulatok begyakorlására is. Nem arról volt szó, hogy a résztvevők mozdulat sorokat tanultak volna meg, mint a táncban, vagy sportban. Egyszerűen csak kiszélesítették a mindennapokban használt mozdulatok palettáját, hogy az önkifejezés minél szabadabbá tudjon válni. Úgy is mondhatnánk, hogy a résztvevők mozgás és önkifejezés ötleteket kaptak. Ha nincs meg ez a “mozgás tanítás”, akkor teljesen máshogy mozdul az egyén és a csoport is, osztotta meg velem Józsi.

“Csináltam már olyat, hogy mozgás tanítás nélkül kezdtem el egy csoportot. Az volt az eredménye, hogy a résztvevők benne maradtak a sémákban, fejből próbálták megoldani az önkifejezést, azt éreztem, hogy nehéz ez az egész nekik. Teljesen más volt, amit most megtapasztaltam a csoporton, hogy előzőleg megcsináltuk a mozgás tanítás gyakorlatot is.” (Schweder József)

Ez az egyszerű mégis hatásos gyakorlat annyiból állt, hogy a résztvevők módszeresen átmozgatták az egész testüket, a földön kúsznak - másznak (hogy felébresszék a korai mozgás mintákat is), felfedezték, hogy egyes testrészeikkel mi mindent lehet csinálni, valamint tudatosították, hogy az egyes mozdulatok milyen kifejezést engednek meg és ezt a kifejezésmódot, hogyan lehet még szabadabbá, teljesebbé tenni. Például a karokkal sok mindent ki tudunk fejezni, ami a szívtérben van, de mi van a test többi részében?

A mozgásos ráhangolódás továbbá lehetőséget adott megélni a kapcsolódást különböző tudat szintekhez és az azokban megnyilvánuló érzelem világhoz. A különböző mozgás formákkal kifejezhető az állatok világa és annak különböző “fokozatai” - a négy lábon mászkáló állatok, aztán lejjebb lehet menni a rozmárok világába, ahol csak a karokat lehet használni a mozgáshoz, majd még lejjebb a giliszták és kígyók világába, ahol már csak a földön csúszás marad. Ezek mind másfajta kapcsolódást önmagunkhoz és a földhöz tesznek lehetővé.


És miután mindezt megtapasztalták a résztvevők ezen az első alkalmon, a kapcsolódás és önkifejezés egy nem hétköznapi szintje vállt elérhetővé számukra:

“Hihetetlen volt látni, hogy mennyire gyönyörű önkifejeződések voltak. Csak ámultam. Gyönyörűséges volt látni, hogy mennyire át tudták magukat adni a folyamatoknak. Csodálatos volt ezt megtapasztalni.” (Schweder József)

A bodywork csoportnak nincs konkrét témája, amire ki lenne hegyezve az összes alkalom, ugyanis témák sokasága jelenik meg a folyamatok közben és sokféle fókuszt hoznak maguk a résztvevők is. Ha egy-egy téma erősen megjelenik a térben, mert éppen azon az alkalmon az valamiért felüti a fejét, akkor Józsi leköveti ezt a mozgást és kíséri a folyamatot valamint segíti a kibontakozását és “kifutását”, mint amikor a meditációban egy érzés vagy érzelem felbukkan, megfigyeljük, hagyjuk, hogy lefusson, majd ülünk tovább. Ettől oldódik ki, mert ha próbáljuk nem észrevenni, vagy elnyomni, akkor sokkalta hosszabbá tesszük a lefolyását.

A 8 csoport alkalom mögött ennek ellenére meghúzódik egy gondosan megtervezett struktúra és ív, aminek az első fázisa a bizalom építés és maga a csoport építés.

“Az első alkalom mindig arról szól, hogy hogy tudjuk bemélyíteni a kapcsolódásokat, hogyan tud összeérni a csoport, valamint egymás megismerése. Elindulunk a távolból és az utolsó gyakorlatnál eljutunk az érintésig, ölelésig. Nekem a legnagyobb élmény átélni, ahogy ez a közeledés történik és ez mindig megtörténik. Olyan még nem volt, hogy ne történt volna meg.”

 

Kíváncsi vagy, mi rejlik benned? Ha szeretnél belekóstolni a bodyworkbe, a meditációba,

a jógába és az önismereti csoport ízébe, akkor szeretettel meghívlak az

Őszi jóga és önismereti táborba 2017. Október 13-15.


A következő bodywork zárt csoport részleteit pedig itt találod: https://www.integralszemelyisegfejleszto.hu/csoportok

Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
bottom of page